Koža

Zoznámte sa s kyselinou fytovou: Najjemnejšia AHA, ktorá je tajne plná antioxidantov


Pokiaľ ide o kyseliny v starostlivosti o pleť, existuje niekoľko desiatok rôznych mien, ktoré držte krok. Salicylová, glykolová, kojová, mliečna, hyalurónová, askorbová kyselina. Zoznam pokračuje. Ale s toľkými rôznymi prísadami môže byť zložité vedieť, aký druh kyseliny spadne (na vašu pokožku). Ešte viac mätúce je, že niektoré z týchto kyselín nie sú vôbec kyseliny, a každá z nich pracuje omnoho iným spôsobom, s mnohými rôznymi potenciálnymi výhodami. Tu rozbíjame jednu z menej známych odrôd pokožky: Kyselina fytová. Kyselina fytová, ponúkaná pre svoje jemné, ale silné antioxidačné vlastnosti, sa môže pochváliť nespočetným prínosom pre mnoho rôznych typov pleti a obáv. Toto je potrebné vedieť.

Čo je kyselina fytová a aké výhody prináša pokožke?

ВRýchle vyhľadávanie Google prinesie mätúce výsledky týkajúce sa kyseliny fytovej, konkrétne čo to vlastne je. Je to kyselina? Antioxidant? Oboje? Podľa kozmetického chemika Gingera Kinga sa z chemického zloženia kyseliny fytovej stáva alfa-hydroxykyselina (AHA), aj keď veľmi jemná. Zvyčajne sa získava z obilia, strukovín a ryže. Aj keď má podobné výhody ako iné kyseliny starostlivosti o pleť (najmä odlupovanie), to, čo oddeľuje kyselinu fytovú, sú jej antioxidačné vlastnosti.

• Aj keď môže ponúknuť mierne exfoliačné prínosy, bežne sa používa v starostlivosti o pleť pre svoje antioxidačné vlastnosti, “vysvetľuje Joshua Zeichner, riaditeľ kozmetického a klinického výskumu, oddelenie dermatológie v nemocnici Mount Sinai v New Yorku. Kyselina fytová môže rovnako ako iné antioxidanty pomôcť neutralizovať poškodenie voľnými radikálmi v pokožke. • Z tohto dôvodu sa bežne používa vo výrobkoch určených na rozjasnenie pigmentácie a ošetrenie stavov, ako je melasma, “pokračuje Zeichner.

Ďalší zaujímavý faktor týkajúci sa kyseliny fytovej: „Je to chelátor,“ hovorí kráľ. To znamená, že si zachováva schopnosť absorbovať (alebo chelátovať) určité minerály. To by mohlo znieť zle, pretože minerály sú všeobecne prospešné pre naše zdravie, ale špecifické môžu mať škodlivé účinky na pokožku, keď sú príliš hojné. Podľa správnej rady dermatológa Rita Linknerovej sa kyselina fytová javí ako mechanicky schopná absorbovať molekuly železa v pokožke, ktoré sú zodpovedné za poškodenie DNA.

Kyseliny fytová vs. kyselina mliečna a glykolová

ВAko sa kyselina fytová hromadí proti iným AHA, ktoré sú pravdepodobne bežnejšie v starostlivosti o pleť? V poradí od najsilnejšej po najjemnejšiu na koži to vyzerá takto: kyselina glykolová, kyselina mliečna, potom kyselina fytová ako najmiernejšia možnosť, vysvetľuje kozmetický chemik Ginger King. Ako už bolo spomenuté, všetky tri z nich môžu pomôcť pri odlupovaní zvyšovaním miery obratu kožných buniek. Kyselina fytová, pretože jej antioxidačné vlastnosti majú tendenciu premáhať vlastnosti odlupovania, robí to šetrnejšie ako jej ostatné náprotivky AHA. Inými slovami: „Pretože kyselina fytová pôsobí skôr ako antioxidant ako skutočné exfoliačné činidlo, menej dráždi ju. koža, “vysvetľuje Zeichner.

Kyselina fytová sa často porovnáva s kyselinou mliečnou najčastejšie, medzi nimi však existuje zaujímavý rozdiel, pokiaľ ide o potenciálne podráždenie pokožky. „Kyselina mliečna môže spôsobiť pocit pichania, najmä pre ázijskú pokožku,“ hovorí King. A čo viac, pretože kyselina mliečna pochádza z mlieka, môže u niektorých skupín ľudí spôsobiť podráždenie. • Rovnako ako ľudia majú intoleranciu laktózy, aj ľudia môžu byť na kyselinu mliečnu citlivejší.

Kto by mal používať kyselinu fytovú?

„Fytické kyseliny“ sú ideálne pre osoby trpiace akné alebo náchylné k čiernym bodkám, pretože pomáhajú odstraňovať póry a zmenšujú póry a zároveň pomáhajú rozjasňovať pokožku po zápalových léziách, hovorí Linker.

Ak máte citlivú pokožku a v minulosti ste boli unavení z používania kyselín, fytika by mohla byť najlepšou voľbou. „Celkovo je„ fytická kyselina “najjemnejšia zo všetkých kyselín. Preto je ideálna pre osoby s citlivou pokožkou alebo ružovkou, hovorí Linker.В

Aké sú najlepšie spôsoby použitia kyseliny fytovej?

Ak naozaj chcete maximalizovať svoju silu, kyselina fytová je silnejšia, keď sa používa v kombinácii s glykolovou kyselinou, a preto ich často uvidíte spolu. Zistíte, že kyselina fytová sa najčastejšie vyskytuje vo výrobkoch, ako sú tonery, masky a šupky, ktoré ponúkajú intenzívne ošetrenie s krátkym kontaktom s pokožkou, hovorí Zeichner. Bežne sa používa v produktoch na tvár a telo a často sa kombinuje s ďalšie hydroxykyseliny

Aj keď je to jemné, koncentrácia kyseliny fytovej vo formuláciách pre starostlivosť o pleť sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí iba 0,5 - 5%, v závislosti od toho, čo je produkt určený (pre exfoliáciu, percentuálne hodnoty sú vyššie), a tiež preto, že väčšina výrobkov bude obsahovať aj iné hydroxylové skupiny. kyseliny.

Aké sú najlepšie produkty s kyselinou fytovou?

Kate Somerville Liquid ExfoliKate Tripur Acur Resurfacing Treatment $ 58Shop

Medzi naše najobľúbenejšie produkty na odlupovanie kyseliny fytovej v domácom prostredí patrí nový vynikajúci peeling PRO Pure Exfoliating PRO Peter Peter Roth, ktorý obsahuje neuveriteľných 35% extrakt kyseliny fytovej (stále je na pokožke prekvapivo jemný) a Kate Somerville's Liquid ExfoliKate Triple. Kyslá resurfacingová liečba, ktorá obsahuje okrem kyseliny fytovej aj kyselinu glykolovú, jablčnú a mliečnu. Na prednej strane tonerov sú niektoré z našich najlepších tipov: Goop Beauty's G.Tox Malachite + AHA Pore Refining Tonic a kultový favorit každého, Biologique Recherche P50.В

Kliknutím sem nájdete najlepšie kyseliny, ktoré sa majú použiť v každej dekáde vášho života.